Milyen legyen otthonunk színe?

Mielőtt ecsetet ragadnánk, érdemes néhány dolgot átgondolni a beltéri falfesték színének kiválasztásánál. Ha nem megfelelően választunk, esetleg pillanatnyi hóbortunk, hangulatunk szerint döntünk, az elrontott végeredményt akár évekig kell majd néznünk. Érdemes tehát alaposabban végigjárni a témát, hogy megfontoltabb döntést tudjunk hozni a beltéri falfesték színével kapcsolatban.

A színek befolyásolják hangulatunkat

Az első és legfontosabb, hogy milyen célra használjuk, mennyi időt tartózkodunk abban a helyiségben, melyet szebbé varázsolnánk. Bizonyított tény, hogy a színek hatással vannak ránk, befolyásolják hangulatunkat, közérzetünket. A legtöbb időt általában a hálószobában és a nappaliban töltjük. Itt leginkább a pihenés, a relaxáció és a feltöltődés a célunk, így ennek függvényében válasszuk meg a beltéri falfesték színét is.

bézs beltéri falfesték a nappalihoz igazán passzoló szín

A bézs jó választás lehet nappalinkba

Egy vibráló, intenzív, erőteljes vörös árnyalat hosszú távon nem biztos, hogy megállja majd a helyét. Javasoltabb egy nyugtató hatású, finomabb szín választása, mint például egy halványabb kék vagy zöld árnyalat. Figyeljünk azonban arra is, hogy a színek hőérzetünket is befolyásolják! Egy meleg árnyalatú, barna beltéri falfesték tökéletes választás lehet nappalinkba vagy hálószobánkba, mely melegséget, nyugalmat és természetességet sugároz.

A helyiség alapvető adottságai

Ha egy kis alapterületű szobáról van szó, bármennyire is szeretnénk, a sötétebb színárnyalatok – például az idei évben nagyon trendi fekete vagy sötét burgundi nem biztos, hogy megfelelő választásnak bizonyulnak majd. A térhatást alapvetően a világos színekkel növelhetjük, így kisebb helyiségekbe érdemesebb inkább egy halványabb, pasztelles árnyalatú beltéri falfestéket vásárolnunk. Vegyük figyelembe a helyiségben lévő bútorok színét és stílusát is, minden esetben törekedjünk az összhangra!

világos színű beltéri falfesték a nagyobb térhatásért

Világos színekkel növelhetjük a térhatást

Saját ízlés és divat

Fontos, hogy ismerjük „saját színeinket”, és ne mindig a legfrissebb trendek szerint döntsünk. Természetesen érdemes tájékozódni az aktuális divathullámokról, de – akárcsak ruhaválasztás terén – itt is vegyük figyelembe saját, egyéni ízlésünket! Ha nincs ötletünk, néhány lakberendezési magazint is fellapozhatunk, melyekből remek ihletet meríthetünk.