4 hasznos tipp házunk külső színének kiválasztásához

Az építkezés folyamatának talán az egyik legizgalmasabb, és egyben legkreatívabb mozzanata a homlokzat színének kiválasztása, mely egyértelműen tükrözi stílusunkat, egyéniségünket, és külső szemmel nézve nagy szerepe van otthonunk megítélésben is. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy amíg a különböző szobák, helyiségek stílusát viszonylag gyakrabban váltogathatjuk, addig ezt a ház külső színével már nem tehetjük meg ugyanúgy.

A következőkben olyan szempontokat ismertetünk, melyek hasznos segítséget nyújtanak a megfelelő színű és árnyalatú kültéri falfesték kiválasztásában.

1. A szűkebb lakókörnyezet épületeinek színvilágához való idomulás

Nem biztos, hogy szerencsés egy tüzes, rikító piros árnyalat egy csendes, nyugodt falusi környezetben, ahol a legtöbb ház fehér, esetleg bézs színű. Minden esetben próbáljuk meg a környező lakóházak, épületek színét és stílusát is figyelembe venni.

kültéri falfesték választás a környezetünkhöz igazodva

2. Az épület stílusa, formavilága

Barokk, klasszicista, vagy neomodern? Az építészeti stílus is fontos szerepet játszik a kültéri falfesték színének a megválasztásánál. Míg az első két kategóriánál inkább a hagyományos színek a meghatározóak, addig bizonyos stílusoknál lehetünk sokkal merészebbek is. (modernista házaknál például trendi és látványos megoldás, ha egy klasszikusabb, pl. szürke színt egy élénkkel kombinálunk)

3. A ház részleteinek figyelembe vétele

A tetőcserép, a nyílászárók és a külső falburkolat színével és textúrájával minden esetben tökéletesen harmonizáló kültéri falfestékre essen választásunk.

a kültéri falfesték harmonizáljon a ház egyéb elemeihez

4. Gondoljuk át, milyen hatást szeretnénk elérni, és e szerint vásároljuk meg álmaink kültéri falfestékét

Ha nem szeretnénk, természetesen nem kötelező belesimulnunk környezetünkbe. Ha mi magunk is extravagáns személyiséggel és ízléssel rendelkezünk, választhatunk élénkebb színeket is, nyugodtan engedjünk teret kreativitásunknak! Azt azonban ne felejtsük el, hogy az adott kártyán szereplő szín nem biztos, hogy több tíz vagy akár száz m2-nyi, egybefüggő felületen is jól mutat majd. Ma már többféle tervező program áll a rendelkezésünkre, melyekkel előre meg tudjuk tervezni, hogy milyen színű kültéri falfestéket lenne a leginkább érdemes vásárolnunk.