A beltéri falfesték otthoni használata – Csináld magad!

Mindig jó érzés, ha saját magunk alkotunk valamit, nincs ez másképp a szobafestésnél sem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy jelentős összegeket takaríthatunk meg, ha saját kezűleg újítjuk fel otthonunkat. Ráadásul sokszor nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szakembert, mely még egy ok arra, hogy mi végezzük el a munkát.

Ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Az első lépés természetes a megfelelő beltéri falfesték kiválasztása. Jól gondoljuk át, milyen színt választunk, és milyen helyiségbe szeretnénk azt felhasználni! Erről bővebben ITT olvashat! Természetesen a megfelelő, jó minőségű eszközök beszerzése is elengedhetetlen! (pl. ecset, festőhenger, takarófólia, csiszolópapír…stb.)
  2. Amennyire csak tudjuk, ürítsük ki a szóban forgó helyiséget, a bent maradt bútorokat, tárgyakat pedig alaposan takarjuk le fóliával! Érdemes a padló és a nyílászáró védelmére is figyelmet fordítani!

  alapozás és előkészület a beltéri falfestés előtt

  1. Távolítsuk el a régi festékréteget, tapétát. Ezután jöhet a csiszolás.
  2. Amennyiben szükséges, glettel végezzük el a javításokat a falakon, majd a maradékot finoman csiszoljuk le!
  3. Ha nem szeretnénk, hogy foltos legyen a fal, érdemes először vékonyan egy alapozó festék réteget felkenni a megvásárolt beltéri falfestékből.
  4. Első lépésként kezdjük a sarkok festésével! Itt jó szolgálatot tehet egy kisebb ecset. Fontos! Habár mindannyian szeretünk spórolni, megmaradt, évek óta a pincében porosodó beltéri falfestéket sohase használjunk fel újra! Mindig frissen vásárolt termékkel végezzük a munkát!
  5. Alapvető, hogy a munkát mindig a plafonnal kezdjük, és csak utána kerüljön sor a falak festésére. Hasznos segítséget nyújthat egy teleszkópos festőhenger!

  beltéri falfesték felvitele teleszkópos nyél segítségével

  1. A beltéri falfesték dobozán lévő utasításokat mindig vegyük figyelembe! Csak akkor végezzünk hígítást, ha az szerepel a leírásban! A festőhengert érdemes több alkalommal lehúzni, elkerülve ezzel a felesleges festék lefolyását. Haladjunk úgy, mintha egy „N” betű formáját követnénk a falon.

  Kenjük inkább többször át a felületet, vékonyabb rétegekben. A száradási időt minden esetben tartsuk be! A teljes foltmentességhez általában 24 óra szükséges.