A beltéri falfestékek alapvető típusai

A beltéri falfesték megfelelő színének kiválasztásáról már írtunk korábban, azonban a tökéletes végeredmény elérése érdekében még ennél is fontosabb, hogy a megfelelő típusú festéket vigyük fel a falakra. A következő cikkünk ebben nyújt hasznos segítséget.

Mészfestékek – olcsó és természetes megoldás

Régóta létező típusról van szó, melynek alapanyaga az oltott mész. Kiválóan alkalmas beltéri használatra, vízgőzáteresztő tulajdonsága miatt akár nedves helyiségekben – például fürdőszobában – is remekül alkalmazható, és fertőtlenítő hatással bír. A tiszta mészfesték hátránya, hogy igazán élénk színek nem hozhatóak létre, a színezőpasztával való kikeverés inkább pasztell árnyalatok elkészítésére alkalmas, továbbá a diszperziós falfestékkel szemben ez az anyag hajlamosabb a repedezésre is.

közepes festékhenger beltéri falfestékekhez

Enyves festékek – egyedi minták kialakításához

Kizárólag száraz vakolaton alkalmazható festéktípus. Páradús helyiségekben használata nem javasolt, felületük csak minimálisan dörzsálló. Elsősorban azoknak ajánlott, akik mintákat szeretnének kialakítani a felületen. Felvitele nem egyszerű feladat, így inkább kérjük szakember segítségét. Előnyük, hogy viszonylag olcsón beszerezhetőek.

A legnépszerűbb megoldás: diszperziós beltéri falfesték

Könnyű felhordhatóságuk, kiváló fedőképességük és számos előnyös tulajdonságuk miatt ez a leggyakrabban vásárolt beltéri falfesték típus. Szinte bármilyen falra felvihető, viszont a hatékonyság érdekében a felület alapos előkészítése szükséges. A diszperziós beltéri falfesték számos változatban kapható a piacon: például matt és selyemfényű, mosható, sőt, még illatosított típus is beszerezhető.

könnyen felhordható beltéri falfesték

Latex festékek – erős és ellenálló

A diszperziós beltéri falfestékből született meg, a kötőanyag megfelelő módosításával. Kiválóan alkalmas a nagyobb igénybevételű helyiségekbe, mint például a konyha vagy az előszoba. Gyorsan szárad és erősen ellenálló bevonatot képez a mosással és dörzsöléssel szemben. Hátrányuk gyengébb szellőző képességük. Ha egyszer át szeretnénk festeni a falat, a teljes felületet le kell kaparni.