A kültéri falfestékekkel szemben támasztott követelmények

Bel- és kültéri falfesték – van különbség?

A válasz egyértelműen igen. Mivel a két festéktípus különböző használatra és igénybevételre lett tervezve, természetesen az összetevőkben is jelentős különbségek vannak. Gondoljunk csak bele, mennyi különböző hatás éri házunk külsejét: eső, hó, tűző napsütés – ezért egy kültéri falfestéknek például másfajta pigment és kötőanyag összetétellel kell rendelkeznie, hogy jobban ellenálljon az időjárási viszontagságoknak, és ez által elkerülhető legyen a korai kifakulás és a repedezés. Így tehát a kültéri falfestéknél a legfontosabb szempont az időtállóság, a megfelelő víztaszító tulajdonság, az optimális páraáteresztő és száradó képesség.

ellenálló kültéri falfesték

Azonban semmiképpen se gondoljuk azt, hogy jobb eredményt érhetünk el, ha a ház belsejében is kültéri festéket alkalmazunk. Itt a legnagyobb veszélyforrást a szerves vegyületek kipárolgása jelenti, mely a kültéri falfestékeknél általában magasabb szintű, így a beltéri használat akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Természetesen léteznek „univerzális” kül- és beltéren egyaránt használható festékek is. A lényeg, hogy minden esetben olvassuk el a dobozon található felhasználási javaslatot, és e szerint járjunk el!

Eltérő bázisú kültéri falfestékek

Természetesen fontos a megfelelő minőségű, kifejezetten kültérre való festék használata, ugyanakkor lényeges szempont a szakszerű kivitelezés és az ehhez szükséges, megfelelő fajtájú kültéri falfesték kiválasztása is.

kültéri falfesték eltérő bázissal

Alapvetően három típust különböztetünk meg. A klasszikus, meszes bázisú homlokzatfesték felhordása roppant egyszerű, használata rendkívül környezetbarát, valamint jó fedő- és víztaszító képességgel bír. Ugyanakkor a nedvességet nehezen engedi át, és ez a típus bírja a legkevésbé az erős fizikai igénybevételt. Csak korlátozott mértékben színezhetőek.

A szilikát alapú kültéri falfestékek az utóbbiaknál sokkal ellenállóbbak, fedőképességük rendkívül tartós. Hátránya, hogy ha a már felvitt festéken sérülés keletkezik, az csak nehezen javítható. A szilikon bázisú, vizes alapú (diszperziós) homlokzatfestékek kiváló tulajdonságokkal bírnak.

Környezetbarát, kiválóan ellenáll az UV sugárzásnak, mosható, sőt, akár dörzsölhető is. Hátránya, hogy magasabb árkategóriát képvisel, mint a fentebb említett két kültéri falfesték típus.