Tippek és trükkök a beltéri falfesték mellé!

Akár épp új otthont megteremtésén munkálkodsz, akár a régit újítod fel, fontos, hogy legyen kész terved, elképzelésed a projekttel kapcsolatban. Ha megvannak a színek (amelynek kiválasztásában segíthet néhány korábbi cikkünk), akkor jöhet pár rafinéria, amit hasznosíthatsz, hogy a végeredmény tökéletes legyen!

1. Apró optikai csalásokkal növelheted a tér magasságát és szélességét egyaránt.

 • Hosszanti csíkozással a belmagasságot növeled, míg vízszintessel a szélességet, ha pedig fehéren hagyod a mennyezetet, akkor mindkettőt.
 • Ha a szomszédos falakat eltérő színűre akarod festeni, akkor a beltéri falfesték sötétebb árnyalatát arra a falra szánd, amelyikre több fény esik. Ezáltal a világosabb szín kerül a kevésbé belátható falfelületre, így kiemeli azt.
 • Úgy is játszhatsz a fénnyel, hogy ugyanazt a beltéri falfesték árnyalatot választod, de matt és fényes kivitelben. Ha így csíkozod a falat, igazán egyedi hatást érhetsz el!
 • Ha színátmenetet szeretnél elérni, akkor a fal mindenképp felülről lefelé sötétedjen. Ugyanez vonatkozik arra is, ha megfelezed vízszintesen a teret két hasonló színnel.

színátmenet beltéri falfestékkel

2. Ne csak ecsettel és hengerrel dolgozz! Fess házipraktikákkal!

 • Talán nem gondolnád, de egy ronggyal festve gyönyörű és egyedi mintát kaphatsz.
  Fesd le az alapszínnel a falat, ha szükséges, majd márts egy rongyot a festékbe, csavard ki, és a falra nyomkodva egyenletesen vidd fel újra a festéket. Használhatsz rongy helyett szivacsot is, az eredmény bámulatos lesz!
 • Eszünkbe sem jutna, hogy festeni akár söprűvel is lehet, ugye?
  Fontos, hogy ennél a technikánál ne spórolj a festékkel. Apránként, szakaszonként vidd fel a színt, majd a még nedves falra egy tiszta cirokseprűvel függőlegesen „söpörd bele” a mintát. Nyomd rá határozottan, mert akkor lesz markáns, szembetűnő a vonal. Gyorsabban száradó beltéri falfesték esetén a söprűt bele is márthatod kicsit a festékbe, de siess a felvitellel, nehogy megfolyjon.
 • Pöttyözd ki a falad a megmaradt beltéri falfestékekből! Márts egy ecsetet a maradék színekbe, majd szépen „pörgesd fel” a falra!
 • Húzz egy gumikesztyűt a gyermeked, párod kezére, majd kend be festékkel, mehet is a falra egy közös dekoráció, egy közös emlék!
 • Használhatsz különböző mintasablonokat, stencileket is az egyedi elképzelésed alapján.
 • De akár egy kővel is látványos eredményt érhetsz el, amire a vendégeid nem is gondolnának!

házipraktikák beltéri falfestéshez

További érdekességekre vágysz? Tekintsd meg további témába vágó cikkeinket!

Milyen legyen otthonunk színe?

A beltéri falfesték otthoni használata – Csináld magad!