A homlokzatfelújítás lehetőségei

Szokták mondani, hogy nem a ruha teszi az embert, de az is igazi, hogy a belső értékek jobb megismeréséhez elengedhetetlen az ápolt megjelenés. Különösen, ha otthonunk homlokzatáról van szó. Egy takaros kis ház elsőként a kültéri falfesték segítségével fogja lenyűgözni vendégeit, szomszédjait. Szeretett házunk homlokzatán az idő múlásával apróbb-nagyobb repedések, elszíneződések üthetik fel fejüket, így az időnként karbantartásra szorul. Vajon elég egy homlokzatfestés vagy jobb lenne vakolni?

A jó kültéri falfesték ápol s eltakar

A kültéri falfesték lényegesen kedvezőbb pénzügyi kondíciók mellett vehető igénybe, mint a vakolás. A mai homlokzat festékek képesek szinte ugyanazokat a tulajdonságokat hozni, melyek korábban még inkább a vakolat kiváltságai voltak (színtartás, légáteresztés). Ha épületszerkezeti szempontból nincs nagy baj, akkor házunk új színköntösbe bújtatását választott kültéri falfestékünkkel, felülettisztítást (víz, kefe vagy mosók) és némi felületjavítást (diszperziós mélyalapozó) követően saját magunk is könnyedén kivitelezhetjük.

Festésre csalogató idő

Ahogy a mezőgazdaságban a vetésnek, úgy a házfelújításban a homlokzatfestésnek is tavasszal és/vagy ősszel jön el az ideje. A kültéri festéshez ez a két évszak biztosítja a legideálisabb körülményeket (6-26°C). A rügyfakadást serkentő, még erejüket kereső napsugarak vagy a vénasszonyok nyarával visszavonulót fújó tikkasztó hőség kedvez a kültéri falfesték egyenletes száradásának.

Vakolásra fel, de hogyan?

A vakolás már egy keményebb dió. Kivitelezése szakembert vagy kitartó, vállalkozó szellemű próbálkozókat igényel, így nagyobb kiadással is jár.

Megfelelő vakolás kültéri falfesték felvitelhez

Vakolás röviden, tömören

Ha vakolásba vágjuk kőműves kanalunkat fontos a fal adottságainak ismerete (vályog, tégla…) a megfelelő felviteli technika kiválasztásához. „Gúzoló” anyag is jó, ha a kezünk ügyébe akad (cement + homok +víz), hiszen ezzel lekötve a poros falfelületeket megfelelően előkészítjük a terepet a további műveletekhez. Habarccsal kialakított vezetősávokkal könnyíthetjük munkák a felvitelnél, majd jöhet a tökéletesítés a hézagjavítással. Záróakkordként pedig a simító vakolat.

A vakolás ugyan remekül összedolgozik házunk falaival a hőháztartás szabályozásáért, de több műveletből és anyagfelhasználásból áll, mint a homlokzatfestés, emiatt időigényesebb és jóval költségesebb is.