Beltéri falfestékkel a penész ellen

Az ősz beköszöntével egyre hűvösebbre fordul az idő, így lakásunk szellőztetése is egyre inkább háttérbe szorul. Az ablakok zárva tartása visszaveti a bel térben a légmozgást, melynek hatására jelentősen megnőhet a páratartalom. A költségtakarékosság és környezet-tudatosság jegyében jóhiszeműen leszigetelt lakás még kedvezőtlenebb helyzetbe hozhat minket. A nyílászárók cseréjével nem csak a hő vesztésre illetve az energiapazarlásra mondunk nemet, sajnos lakásunk természetes szellőzési képességét is jelentősen visszafogjuk. Lakásunk leghidegebb területein lecsapódik a levegőből a pára, kiváló táptalajul szolgálva ezzel olyan nem várt vendégek megtelepedéséhez, mint a penészgomba.

Akadályozzuk meg a penész kialakulását megfelelő beltéri falfestékkel

Penészteleppel nem felüdülés az élet

Megelőzés: a páratartalom mérése és a szellőztetés

Nem csak egy vizuális problémáról van szó, amikor penésztelepről beszélünk. Komoly egészségügyi kockázatokat is rejthet magában. Ahhoz, hogy sikeresen megóvjuk magunkat és lakásunkat a penészgombák kártékony hatásától ügyelnünk kell a beltéri páratartalomra (október –január). Ahhoz, hogy tudjuk, mikor kell szellőztetéssel beavatkoznunk használhatunk higrométert. Arra kell figyelnünk, hogy a benti páratartalom ne haladja meg a 60%-ot, hiszen ennél magasabb értéknél már jelentősen nő a penészesedés veszélye. A falak szárazon tartásáért (télen) napi szinten 4-5 alkalommal ajánlott felfrissíteni szobáink levegőjét.

Megelőzés, kezelés: Falfesték és penészlemosó

A penészedésért felelős okokat sajnos nem mindig tudjuk teljes egészében megszüntetni (hő hidak, hideg falak), de egy beltéri falfesték és penészgátló lemosó kombinációval is már nagyon sokat javíthatunk a helyzeten.

Ha már volt „szerencsénk” megismerkedni ezekkel a kis szürkés-feketés bajkeverőkkel akkor célszerű egy penészgátló lemosó oldattal kezelésbe vennünk a fertőzött részeket. Fontos, hogy alaposan nedvesítsük be az érintett felületeket, majd távolítsuk el a felázott részeket. A kezelést követően javasolt penészgátló beltéri falfesték alkalmazása is, hogy elejét vegyük a fertőzés újbóli megjelenésének.

Szinten tartás: Hagyjuk szabadon!

A penészgátló beltéri falfesték gombaölő hatással bír, hatékonysága azonban nagyban függ attól, mennyire tud érintkezni a levegővel. Fedésben spóraölő képessége romlik.