Beltéri falfestés: lépésről lépésre

Azt elmondhatjuk, hogy nehéz rászánni magunkat falaink megjelenésének megújítására, legyen szó csupán egy szoba frissítő festéséről vagy akár a teljes lakás felújításáról. Itt különösen igaz a lassan járj, tovább érsz koncepció. A festésre rá kell szánni az időt, ugyanis egy elkapkodott, kutyafuttában elvégzett festés többszörösen visszavághat a végeredményt illetően.

1. lépés: Felkészülés a festésre

Ha nem akarunk magunknak később fejfájást okozni azzal, hogy kerülgetnünk kell a tárgyakat/bútorokat a festésre kijelölt helyiségben, akkor vigyük ki a tárgyakat a felújításra váró helységből a munka megkezdése előtt! A kevésbé mozdítható berendezések valamint a padlólap /parketta egy nagy fólia oltalmazó műanyagszárnyai alatt tökéletesen átvészelik a festés viszontagságait.

2. lépés: A falak előkészítése

A falak festésre való megfelelő előkészítése különös odafigyelést igényel, hiszen ezen áll vagy bukik a végül a felújítás hatékonysága.

A festést megelőzően a falakat le kell portalanítanunk, és meg kell tisztítanunk a kezünkről rátapadt zsírfoltoktól. Az esetleges hibákat (repedés) ki kell javítanunk javítótapasszal (glett). Ha nem szeretnénk, hogy a falakon kívül bármilyen egyéb szobatartozék (ajtókeret, küszöb… stb.) is a falak színében pompázzon akkor célszerű ezeket védőszalaggal bevonni a festés előtt. Ha a glett kiszárad, jöhet a csiszolás, hogy egy homogén, sima felületet kapjunk. Ezt követően pedig újból portalanítás következik. Mindez nem kis munka, nagyon sok türelmet és kitartást igényel, de a végeredmény, a frissen festett szoba, amely nekünk tetsző színben pompázik, minden fáradozásunkat megéri!

3. lépés: Próbafestés

Ezzel el is érkeztünk a munka effektív részéhez, de még mielőtt ecsetünkkel nekiesnénk a falrengetegnek, érdemes egy próbát elvégeznünk a sarkok kihúzásával. Megbizonyosodhatunk arról, hogy a beltéri falfesték megfelelő takarást fog –e biztosítani, nem lesz –e foltos a festés, esetleg, vagy, hogy kell-e hígítani rajta vagy sem?

beltéri falfesték felvitele előtt érdemes próbafestést végezni

4. lépés: Festésre fel!

Amire szükségünk lesz: beltéri falfesték, festőrács/tálca és henger. Belemártjuk hengerünket a festékbe, majd a festőrács segítségével pontosan annyit fejtünk vissza belőle, ami akadályozná a cseppmentes és egyenletes festést. Elsőként a mennyezetet öltöztetjük fel új köntösébe majd innen lefelé haladva a falak is megkapják váltóruhájukat. Kiindulási pontunk legyen a szoba plafonjánál az egyik sarok és innen, a tökéletes fedésért hengerünkkel V alakot leírva hódítsuk meg a festékért kiáltó felületeket.

Beltéri falfestésen gondolkodik? Tekintse meg kínálatunkat, és találja meg az Önhöz, és lakásához illő színeket!