Kültéri falfesték: mondd, kit választanál?

Egy jól megválasztott kültéri falfesték amellett, hogy színt visz az utca életébe, védőréteget képezve ellenállóvá is teszi házunk falait az időjárás viszontagságaival szemben. Egy helyesen meghozott döntéssel így a stílusosság és a minőségi védelem kéz a kézben jár. Ahhoz viszont, hogy hatékony, időtálló és mutatós homlokzati felületekkel tudjuk felvértezni házunkat, gondos felkészülést igényel.

Kültéri falfesték, de melyik?

Az, hogy milyen alapfelülettel áldotta meg falainkat egykor a kivitelező elsődlegesen meghatározza a felvihető kültéri falfesték szükséges tulajdonságait. Válasszuk a már megszokott régit vagy merjünk valami ismeretlenbe mártani hengereinket?

Diszperzit homlokfesték

Ez a kültéri falfesték típus vízlepergető tulajdonságával képes a csapadékvíz kiváltotta szulfátozódás és gipszesedés jelenségétől megvédeni falainkat. Mindemellett kiváló légáteresztő -, tapadó -, és színtartó képességgel is bír. Adottságait legjobban ásványi vakolattal büszkélkedő épületek felületén tudja érvényesíteni, ugyanakkor kül-, és beltéri betonfelületekkel is egyaránt szót tud érteni.

A szigetelt épületek homlokzata, ha nem is állandó jelleggel, de időnként figyelemre vágyik. A legjobb törődést számukra egy diszperzit homlokfesték tudja megadni, tehát felújító festékként is kitűnően megállja a helyét. A repedések összehúzásával javítja a homlokzati szigetelés hatékonyságát.

Mészfestékes homlokzatok

Az egyszerűség és a hatékonyság egyszerre érvényesül a meszes festéknél. Felvitele igazán gyerekjáték. Mindemellett pénztárcánkból sem húz ki sok ropogóst egy mészfestékes kültéri falfestés. Önmagában az oltott mész érzékenyebb a fizikai igénybevételre, kevésbé tartós. Éppen ezért pár százalékban diszperziós festéket kevernek hozzá, hogy ezzel is növeljék kopásállóságát, falhoz való ragaszkodását.

mészfesték mint kültéri falfesték

A mészfestéknek is megvan a maga bája

A mészfestékek mára már nem csak a jól megszokott fehér színükben hasznosíthatók, mindazonáltal az is igaz, hogy nehézkes színező pasztákkal beléjük erőltetnünk egy kis színt. Ha sikerül is, főként világos pasztellszínek nyomásának engednek. Kiváló fedőképessége azonban kárpótol minket mindenért. Makacssága páravezetési képességében is megnyilvánul, hiszen csak olyan homlokzaton használható kellő hatékonysággal, mely megfelelően szigetelt.

 További érdekességekre vágysz? Tekintsd meg a témába vágó cikkeinket!