Gyakori falfestési hibák – Így ne csináld!

A falfestés olyan, mint a foci vagy a politika: mindenki ért hozzá, és tudja, hogyan kellene jól csinálni. Ahhoz azonban, hogy meg legyünk elégedve a végeredménnyel, sok utánajárás, idő és legfőképp türelem kell. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb falfestési hibákat, melyekből mindannyian tanulhatunk, hogy legközelebb még jobban sikerüljön!

1# Nem megfelelő szín választása

Ne kapkodjuk el a döntést, ha a megfelelő szín kiválasztásáról van szó! Ne csak a pillanatnyi trendek, divathóbortok alapján döntsünk! Olyan beltéri falfestéket válasszunk, mely hosszú távon is jól mutat az adott helyiségben. Akár néhány színmintát is hazavihetünk, melyeket néhány napig ki is függeszthetünk a falra, hogy kicsit „barátkozzunk” az adott színnel.

Válasszunk megfelelő színű beltéri falfestéket

A megfelelő beltéri falfesték színének kiválasztásáról bővebben ITT olvashat!

2# Festés előtt elfelejtjük ellenőrizni a falak állapotát

Semmiképpen sem javasolt csak úgy „nekiesünk” a festésnek anélkül, hogy ellenőriznénk a falfelület állapotát és tisztaságát. Ha ezt a lépést kihagyjuk, és a hibákat nem korrigáljuk, szinte biztosan kárba vész a munkánk. A festés egyenetlen, esetleg foltos lesz, hiszen nem fog megfelelően tapadni a felületen.

3# A mennyiség helytelen meghatározása

Ne szemre határozzuk meg, hogy mennyi beltéri falfestékre lesz szükségünk. Mérjük le pontosan a falakat! A mennyiség meghatározásában a dobozon található útmutató hasznos segítséget nyújthat. Azzal is számolnunk kell, hogy vannak olyan beltéri falfestékek, melyeket két illetve akár három rétegben javasolt felvinni a felületre!

több rétegbe felvihető falfestékek

Ne feledjük: nagyon kellemetlen tud lenni, amikor a felújítás közepén kell elrohannunk a legközelebbi festékboltba, ahol az sem biztos, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk. Mindig készítsünk egy körülbelüli kalkulációt, és gondoskodjunk egy kisebb tartalékról is!

4# Túl sok festék a falon

Ez általában két féle problémát szokott okozni: egyrészt ilyenkor szinte biztos, hogy a festék meg fog folyni, ha nem húzzuk le a felesleget hengerünkről. Továbbá a túl nagy mennyiség felvitele a legtöbb esetben, száradást követően le fog pattogni a felületről. Inkább kenjük át többször, vékonyabb rétegben falunkat.

Készülj fel mindenre, és válogasd ki a lakásodhoz, és terveidhez illő beltéri falfestékeket!