Klasszikus és gazdaságos festés mésszel

A diszperziós kültéri falfestékek népszerűségének dacára homlokzatfestésnél még mindig sokan használnak előszeretettel természetes anyagokat. Ilyen a mészfesték is, mely számos előnnyel bír. Jóval pénztárca barátabb megoldás, valamint nagyfokú baktériumölő és penészgátló hatással is bír. Kiválóan beengedi a nedvességet, ugyanakkor annak kijutását is biztosítja.

Akik élénk, vibráló színeket szeretnének, maradjanak továbbra is a diszperziós kültéri falfestékeknél, hiszen a mészfestékkel csak pasztell árnyalatok hozhatóak létre. Sokan érvelnek a mészfestékek ellen azzal, hogy kevésbé időtállóak. Ugyan ebben van némi igazság, minden esetre az is igaz, hogy a műanyag kötőanyagú festékeket csak néhány alkalommal lehet felújítani, egy idő után teljes újravakolás szükséges. A mészfesték esztétikusan, az épülettel együtt öregszik, látványa semmihez sem fogható. Némi karbantartással hosszú időn keresztül házunk homlokzatának dísze lehet.

homlokzati kültéri falfesték mészfesték

Összefoglalva: kiváló választás, ha természetes, rusztikus, egyedi hatású kültéri falfestéket keresünk.

Egy kis történelem

A mészfesték az egyik legősibb anyag, melyet homlokzatfestésre használnak. AZ 1950-es évekig szinte csak ezzel történt a homlokzat festése. Régen a mészfestés tudománya a parasztasszonyok privilégiuma volt, akik meglepő precizitással végezték el a munkát. Az 50-es évek után radikális változás következett: elterjedtek a mészcement festékek, és megjelentek az úgynevezett műanyag kötőanyagú festékek is.

homlokzatfestés mész kültéri falfestékkel

Homlokzatfestés mészfestékkel

A mészfesték egyszerű és gyors munkát tesz lehetővé, azonban van néhány dolog, amire kiemelten fontos odafigyelnünk, ha ezt a kültéri falfesték típust választjuk!

A felület minden esetben legyen száraz, por- és szennyeződésmentes. A sérült, repedezett részeket el kell távolítanunk, és mészbázisú glettel kijavítanunk. Szükség esetén használjunk penészgátló oldatot! Mindig alaposan keverjük fel a festéket! Kövessük a dobozon található utasításokat, és tartsuk be a hígítási arányokat! Általában két rétegben javasolt felhordani az anyagot a felületre, megfelelő ecset vagy henger segítségével.

További érdekességekre vágysz? Tekintsd meg a témába vágó cikkeinket!