Kültéri falfesték eltávolítása

Az épületek külső homlokzatának az állapotát jelentősen befolyásolják az időjárás viszontagságai és az egyéb környezeti tényezők, ezért időnként szükségszerű a renoválásuk. A felújítás során az elöregedett, megkopott, leváló festékréteget le kell szedni, a repedéseket, sérüléseket ki kell javítani. Ezt nem csak esztétikai okok miatt szükséges megtenni, de az újonnan felkent kültéri falfesték további romlását is megakadályozzuk vele.

A régi falfesték leszedésének módszerei.

Milyen módon szedhető le a kültéri falfesték?

Dörzsölés – A kisebb részeken használhatunk gitt kést illetve drótkefét. A nagyobb felületeken a kültéri festék eltávolítását végezhetjük pengével, vagy egy éles dörzsölővel, amely a pengét tudja helyettesíteni és akár egyetlen kaparással is elvégzi a munkát.

Homokszórás – A lekapart falfelületet simára kell csiszolni. Ezt kisebb területeken csiszolópapír segítségével tehetjük meg, míg a nagyobb felületeket érdemes rezgőcsiszolóval egyenletessé tenni. Ez hatékony és gyors megoldást biztosít.

Olvasztás – Azt a kültéri falfesték maradékot, amely makacsul ragaszkodik, és nehezen tudjuk leszedni, azt olvasztással tudjuk a legeredményesebben eltávolítani. Ehhez használjuk az elektromos festék eltávolító gépet, mely fűtési funkciójának és beépített csiszolójának köszönhetően a legalkalmasabb.

Alapozás az új réteg kültéri falfesték felvitele előtt.

Ha a régi festék eltávolításra került, akkor fontos, hogy az új kültéri falfesték felvitele előtt lealapozzuk a falfelületet. Ez ideális védelmet biztosít. Attól függően, hogy milyen festéket kívánunk felvinni az épületre, annak megfelelő alapozót válasszunk.