Vintage stílus, avagy hogyan alakítsuk át régi bútorainkat beltéri falfesték segítségével?

A napjainkban elterjedt vintage stílus – mely az 1920-as években jelent meg – egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főként a lakberendezés területén. Jellemzőek a régies, kopottas dizájnú bútorok illetve a régi tárgyak újbóli felhasználása. A vintage a klasszikus, nosztalgikus megjelenést képviseli, melynek jellegzetes színei a fehér, a púder- illetve halvány színek, valamint a fekete.
Ha ilyen stílusú tárgyakra, bútorokra vágyunk és elég kreativitást érzünk magunkban, mi is elkészíthetjük. Ehhez szükség lesz egy régi, fából készült bútordarabra és eszközökre, mint csiszológép vagy papír, beltéri falfesték és lakk.

Festéssel történő bútor átalakítási technikák

Az átalakítás technikája

Első lépésként a bútort alaposan meg kell tisztítani mindenfajta szennyeződéstől (por, zsír, penész, szú), és az esetleges hibákat, repedéseket ki kell javítani. Ezután csiszológéppel vagy smirgli papírral átcsiszoljuk, hogy sima, egyenletes felületet kapjunk.
Második lépésként egy alapozó festéssel le kell alapoznunk a bútordarabunkat, 2 rétegben. Miután az alapozás megszáradt, jöhet a fedőfestés. Ehhez beltéri falfesték is alkalmas, mely ugyanúgy fára is felvihető.

Kopottas hatás keltése beltéri falfestékkel

A kopottas hatás elérése érdekében két színnel kell dolgoznunk. Ez lehet egyazon szín eltérő árnyalatai vagy két teljesen különböző. Először a kopások színét fessük fel a felületre 2 rétegben. Száradás után felvihetjük a fő színt, ami szintén 2 réteget igényel. Bár a beltéri falfesték száradási ideje rövidebb, várjunk legalább 24 órát, csak ezután jöhet a koptatás.
Csiszológép vagy papír segítségével a bútordarab széleit, kiálló részeit kezdjük el csiszolni. A nagyobb felületeket nyújtott, kíméletes mozdulatokkal csiszoljuk, így fokozatosan érjük el a vintage hatást.
Hogy a munkák tartós maradjon, az elkészült bútor felületét kétszer lelakkozzuk, így védelmet kap az esetleges behatásokkal szemben.