Így újítsa fel elsárgult csöveit a lakásban!

Az elsárgult fűtőcsövek rosszul mutatnak – eltakarhatjuk azt függönnyel, de mind tudjuk, hogy nem ez a legmegfelelőbb megoldás! Az elsárgult fűtéscsövek felújítása nem nagy ördöngösség – csak pár egyszerű lépést kell követnünk hozzá.

csővezetékből kialakított polc beltéri falfestékkel kezelve
A fűtéscsöveket alternatív módon is felhasználhatjuk a lakásunkban

Hogyan újítsuk fel lakáscsöveinket?

1.lépés: Zsír, illetve portalanítás

A csöveket –különösen, ha a konyhát szelik át- elsőként is zsír, illetve portalanítanunk kell. A zsíros lerakódást a speciálisan zsírtalanításra kitalált tisztítószerekkel távolíthatjuk el a felületről. Ezután csiszoljuk le a megtisztított csöveket, hogy a megsárgult festékréteg teljes egészében eltávolíthatóvá váljon a fém rétegig. Ha rozsdás lenne a cső felülete, úgy drótkefével szedjük le róla a rozsdát!


2.lépés: Javító felületkezelés

Ha a felületi hiba olyan mértékű, hogy javításra szorul, úgy különböző paszták állnak rendelkezésünkre, amelyek száradás után csiszolhatóvá válnak. Kiemelten figyeljünk arra, hogy minden csiszolás után jó alaposan töröljük át a felületet, hogy a későbbi festés jó alapot kaphasson!

Mivel ez beltéri művelet, így ideális beltéri festéket keresnünk, ami kifejezetten fém felületre alkalmas. Fontos szempont e festék kiválasztásakor, hogy mennyire kell hőállónak lennie, illetve, hogy passzolnia kell-e a konyhai berendezések-és a beltéri falfesték színéhez?


3.lépés: Korrózió gátló alapozás

Ha biztosra akarunk menni, akkor a zsírtalanítás után egy korrózió gátló alapozóval átkenhetjük a felületeket (ajánlott megtenni ezt legalább 2 rétegben) majd erre jöhet maga a festék. Kitűnő tapadásának köszönhetően megragad akril vagy akár epoxival kezelt felületeken is így nem kell aggódnunk, hogy esetleg lecsepegne a csövekről munka közben.

Ha már a fűtéscsöveket megújítjuk, a falak színével miért ne tennénk ugyanezt?

A fűtéscsövek renoválása kiváló alkalom arra, hogy például a konyhában a főzéstől elszíneződött falakba is új életet leheljünk a megfelelő beltéri falfesték kiválasztásával, és falra felvitelével.

Tegyük színesebbé lakásunkat a színes beltéri falfestékkel lefestett fűtéscsövekkel
A fűtéscsöveknek színükben nem feltétlen kell illeniük a falakhoz!

Milyen színű legyen a fűtéscső? Fehér, vagy színes?

Aki ragaszkodik a fehér színhez, természetesen választhatja a klasszikus tiszta színt, de aki egy kicsit is bátrabb és kísérletezőbb, sokféle magas fényű, selyemfényű és matt fém festéket talál a kínálatunkban.

Mi a teendő akkor, ha a lakásból kivezet a fűtéscső?

Kertes háznál felmerülhet a kérdés, mi a helyzet akkor, ha a csövek kifelé is vezetnek – nos, abban az esetben kültéri festéket kell vásárolnunk, ami fém felületre kiváló. A kültéri festékeknél fontos, hogy időtálló legyen, hiszen az időjárás viszontagságaival szemben kell ellenállniuk – eső, hó, napsugárzás. Itt is fontos, hogy a munkát a felület megtisztításával és megcsiszolásával kezdjük, vagyis, hogy eltávolítsuk a még meglévő festékmaradékokat, szennyeződéseket, hogy egy tiszta felületet kapjunk, amire az alapozóréteget felvihetjük.