Festés utáni eszköz karbantartás: így kerülje el a beszáradt ecsetek látványát!

Ismerős a felújítás utáni beszáradt ecsetek és hengerek látványa?

Az emberből olyan sok energiát kivesz a lakás kifestése, hogy a munka végeztével hajlamosak vagyunk a festőeszközeinket elhanyagolni. Pedig a beltéri falfesték felviteléhez használt ecseteinket könnyen és hatékonyan megtisztíthatjuk – ez pedig a későbbiekben jó szolgálatot tesz nekünk, hiszen a legközelebbi festéskor nem kell teljesen új hengereket, és festőecseteket vásárolnunk!

Hogyan tisztíthatjuk meg a festőeszközeinket a rá tapadt festéktől?! Segítünk!

Első lépésként fontos tudnunk, hogy milyen bázisú festékkel festettünk korábban. A vizes alapú beltéri falfesték esetén egyszerűbb dolgunk van, mindössze két órára be kell áztatnunk ecseteinket, eszközeinket – ez idő alatt a szálak közé szorult festékanyag kioldódik. Ezután alapos átmosással szinte újjá varázsolhatjuk eszközeinket, de ekkor még nem vagyunk kész, a megfelelő szárításról se feledkezzünk meg! Ha ugyanis vizesen pakoljuk el festőeszközeinket, azok a sokszor hideg, dohos, nyirkos pincékben könnyen penészessé válhatnak, amelyeket az egészségügyi kockázat miatt egy következő alkalommal már nem használhatunk!

Hogyan tisztítsuk meg az eszközöket a beltéri falfesték után?

Ha oldószeres festéket használtunk, akkor sincs veszve az ecset – egy oldószer alapú tisztítóval be kell áztatnunk eszközeinket, legalább két (!) órára. A két óra leteltével vegyük ki az eszközöket a tisztító oldatból, alaposan mossuk át azokat tiszta vízzel, így már csak egy alapos szárítás maradt hátra!

Mi legyen a megmaradt beltéri falfesték sorsa a háztatásunkban?

A festékes dobozok oldaláról kellő információt kaphatunk a megfelelő mennyiség kiszámolásához, a hígítási arányokhoz – így ha mégis túl sok maradna, semmiképp ne öntsük lefolyóba! A hígító oldatot, maradék festéket amennyiben számunkra már nem szükséges adjuk le a hozzánk legközelebbi szeméttelepre, ahol gondoskodnak az eltakarításáról, ha pedig egyszerűen nincs a közelünkben ilyen, akkor tegyük el a kültéri vagy beltéri falfestékünket – ki tudja, mikor jöhet még jól!