Így újítsa fel régi lambériáját!

A lambéria a régi idők közkedvelt falburkoló eleme volt, azonban napjainkban is egyre többen fedezik fel ezt a természetes burkolóelemet. Ha kicsit elvonatkoztatunk az emlékeinkben élő hagyományos felhasználásától, és kicsit újra gondoljuk, dizájnos eleme lehet otthonunknak. Megfelelő méret és színválasztással modern és elegáns megjelenést varázsolhatunk vele!

Tudtad, hogy a megfelelő beltéri falfesték kiválasztásával tökéletesen kiegészítheted a lambéria erőteljes megjelenését egy letisztultabb vonallal?

A lambériánk felújításának menete

A meglévő lambériánk levétele és az alatta lévő felület rendbetétele meglehet, nagyobb feladattá válhat, mintha felújítanánk a lambériát, ezzel új megjelenést adva neki. Lássuk hogyan és mire figyeljünk oda:

1. lépés: Zsír és portalanítás

A legelső lépés a felület megtisztítása, amit legjobb, ha zsíroldóval végzünk el, ezzel minden szennyeződést eltüntetve.

2. lépés: Festék vagy lazúr felvitele

A különbség a kettő között, hogy míg a lazúrral kezelt felületen látszik a fa erezete, a festék azt eltakarja, azaz teljesen fed, így homogén felületet kapunk. Ha színes felületet szeretnénk, javasolt inkább színes festéket választani.

fontos a megfelelő felületkezelés beltéri falfestés előtt

3. lépés: Csiszolás

Csiszoljuk-e vagy sem?! Szerencsére ma már vannak olyan festékek, melyek nem igénylik, hogy az esetleg már korábban lakkozott lambéria felületét le kelljen csiszolni, anélkül is megragadnak a felületen. Amennyiben a korábbi kezelés során maradt a lambérián „szőr”, azaz olyan rücskös terület, amibe beleakadhat a ruhánk, csiszoljuk le, hogy a későbbiekben ez ne legyen probléma. A csiszolás akkor sem maradhat el, ha lazúrral kívánjuk kezelni a felületet, ugyanis enélkül nem tud beszívódni a fába.

4. lépés: Alapozás

Akár festéket akár lazúrt választottunk, használjunk vizes bázisút. Mindig használjunk valamilyen vizes bázisú alapozót is, ez segíti a tapadást és a teljes fedést.

5. lépés: Festés

Ha megvan a kellő alapozás, már befesthetjük bármilyen festékkel. Használhatunk festőhengert nagyobb felületekre vagy ecsetet a kisebb helyekre. Ha a plafonon is lambéria van, jó, ha fehérre festjük, ezzel tágítjuk és világosítjuk is a teret. Válasszunk pasztel színeket, hogy ne sötétítsük a teret és vidám hangulatos teret kapjunk. Ha a mennyezet nincsen burkolva, úgy érdemes azt hófehér beltéri falfestékkel átkenni.

tegye még egyedibbé lambériáját hozzá illő festékkel

A beltéri falfesték tökéletes kiegészítő eleme lehet bármely textúrájú lambériának

További érdekességekre vágysz? Olvasd el további idevonatkozó cikkeinket!