Mi micsoda?! Kisokos kültéri falfesték felviteléhez

Házunk külső falainak festését már ritkábban vesszük saját kézbe, de nem árt, ha az alapvető technikákkal, és kifejezésekkel tisztában vagyunk – így könnyebben értelmezhetjük a szakember által nekünk mondottakat, ha felfogadunk egyet a munka elvégzésére.

Nézzük milyen alapvető kellékei vannak a külső felületek kezelésének:

1. Alapozó

A kültéri falfesték felvitele előtt is fontos a megfelelő alap kialakítása. Az alapozók segítik a további rétegek megtapadását, hozzájárul a felület kiegyenlítéséhez, illetve, ha felújítunk a festést, javítja a régi bevonatok szilárdságát. Emellett segít eltakarni a korábbi festésen lévő korom, nikotin, beázási, vagy egyéb okokból létrejött foltokat.

2. Vakolat

A vakolat célja, megvédeni a falat a külső hatásoktól. A piacon megtalálunk számos féle vakolatot, vannak rugalmas, páraáteresztő, mosható, cellulózszálakkal megerősített vakolatok-amelyek viasztartalma megakadályozza a víz behatolását a kültéri festékbe.

több rétegből épül fel a kültéri burkolat

A kültéri vakolat megóvja a ház falát a környezeti behatásoktól.

3. Kültéri falfesték

Ma már nagyon sok szín közül választhatunk a külső falfestékek területén is.

Alapvetően három típusba soroljuk őket:

Meszes festékek: a mész alapú festékek előnye, hogy vízzel hígítva egyszerűen felkenhetők. A mésznek köszönhetően fertőtlenítő hatású, környezetbarát réteget alakítanak ki, viszont ezek állnak legkevésbé ellen a környezeti hatásoknak.

Szilikát alapú festékek: vakolt felületre közvetlen felkenhető, megfelelő alapozás mellet jó tapadású festékek. Tartósak, kevésbé jó víztaszítók, viszont nagyon jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek és gazdaságosak.

Szilikon alapú festékek: a szilikongyantának köszönhetően nagyon jó tapadásúak, ezáltal tartósak és jól ellenállnak a külső hatásoknak. Vízlepergető hatásuk által nem szívják magukba a csapadékot, jó páraáteresztők, ezért nem akadályozza a fal természetes szellőzését.

A kültéri színválasztás tekintetében is sok lehetőség áll rendelkezésünkre.

Ma már a kültéri falfesték színei is rendkívül széles palettán mozognak.

Fontos, hogy olyan alapú kültéri falfestéket válasszunk, ami illik a kiválasztott vakolat típusához. Mész alapú vakolatra meszes festék, szilikonos vakolatra szilikon festék, szilikát alapú vakolatra szilikát festék illik.

+1 fontos jótanács:

A külső falszerkezet kialakítása során ajánlott egy gyártó termékeit alkalmazni, így elkerülhető a szerkezet idő előtti minőségromlása.

Nem tudja milyen kültéri falfesték illik az otthonához? Segítünk!