Főoldal//Beltéri falfesték//Mi micsoda?! Kisokos beltéri falfesték használatához

Mi micsoda?! Kisokos beltéri falfesték használatához

Amikor már lakásunk falai kopottak, foltosak, esetleg felületi sérülések is kerültek rá épp itt az ideje, hogy újjá varázsoljuk egy új beltéri falfesték bevetésével. A legegyszerűbb módja egy szakember felkeresése és megbízása a feladattal, viszont nem feltétlen a leggazdaságosabb. Ha van hozzá affinitásunk és egy kis kézügyességünk, kis utána olvasással a témának és a tanácsok megfogadásával, akár mi is újjá varázsolhatjuk lakásunkat.

Ebben a cikkben ehhez nyújtunk egy kis segítséget, lássuk is, hogy mit és hogyan használjunk otthonunk felújítása során:

1. lépés: előkészítés

A korábban már festett falfelület újbóli festése esetén fontos annak alapos előkészítése. A felületet zsír és portalanítanunk kell, az egyenetlenségeket, illetve, ha már sok réteg festék van a falon azt érdemes lesz az új festés előtt lecsiszolni. A kisebb lyukakat, repedéseket gletteléssel könnyedén és gyorsan javíthatjuk.

2. lépés: Az alapozó felvitele

Az alapozók célja, hogy elősegítsék a később a falra felkerülő beltéri falfesték megtapadását, illetve egyes anyagok, mint a mészvakolat vagy a beton szívóhatását is csökkenthetik. Mivel számos féle alapozó megtalálható a piacon ezért fontos, hogy mindig olvassuk el az alapozó dobozán lévő használati útmutatót!

fontos a megfelelő előkészület a beltéri festés elótt

A beltéri falfesték felvitele előtt szánjuk rá az időt – és energiát az előkészületekre.

3. lépés: A penész gátló felvitele

A penész gátló a régi fertőzött, és az új falfelületeken is egyaránt használható. Alkalmazásával megelőzhetjük a penész kialakulását, illetve már kialakult penészesedést is könnyedén eltávolíthatjuk vele.

4. lépés: Beltéri falfesték felvitele

A beltéri festék kínálata óriási, így nem csoda, ha nehezen igazodunk el benne. Röviden összefoglalva alapvetően három típusát különböztethetjük meg:

Oltott mész alapú: alapanyaga a mészkő. Ezek a festékek jó vízáteresztők, fertőtlenítő és gombaölő hatásúak, ezáltal alkalmasak nedves helyiségek, mint például a fürdőszoba festésére.

Diszperziós falfestékek: ma a festékek nagy része ebbe a csoportba sorolható. Sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Szinte bármilyen felületre felvihetők, jó lég és vízáteresztők és nem utolsó sorban tartósak, de ez nagyban függ a felület előkészítésétől is.

Latex falfestékek: ellenállnak a dörzsölésnek és a mosásnak így alkalmasak konyhába csempe helyett, vagy gyerekszobába hogy a falfirkák és a kéznyomok könnyen eltávolíthatók legyenek.

Színpaszta

Ma már kaphatók előre kevert festékek, illetve festékboltokban színminta alapján általában helyben ki is keverik nekünk az áhított színt.

Könnyítsük meg a színválasztást színpalettával!

Színpalettával könnyedén megtaláljuk a tökéletes, a lakásunkhoz illő színt.

Ha otthon keverjük ki a szoba színét azzal számolnunk kell, hogy később nehezen tudjuk újból előállítani a falra felvitt színt, -ha esetleg szükség lenne rá egy esetleges javítás miatt. Ezt kiküszöbölhetjük, ha – és amennyiben a festék típusa megengedi- a megmaradt festéket eltesszük, így megfelelő tárolás mellett egy későbbi alkalommal is felhasználhatjuk azt a jövőben keletkező hibák kiküszöbölésére.

Nem tudja, milyen beltéri falfesték lenne a legmegfelelőbb a lakása kifestéséhez? Segítünk!

2018-07-24T14:06:02+00:00 2018.07.22.|Beltéri falfesték|