Homlokzatfesték – időjárásálló felület, természetes fal szellőzés

Felújítani időnként mindenkinek érdemes, még akkor is, ha kültéri falakról van szó. Egy jól megválasztott homlokzatfesték amellett, hogy új köntösbe öltözteti lakóotthonunkat, számos olyan előnyös tulajdonsággal kecsegtet, amely igazán időtállóvá teszi a felületeket. A Színvilág kínálatában minőségi homlokzatfesték típusok egész tárházát kínáljuk!

Kültéri falak, avagy ahol az időjárás a leggyakrabban lecsap

Az esőzések, hóesés, fagykárok, perzselő UV-sugárzás, és a levegőben lévő szennyeződések mind nagyon károsak tudnak lenni, főként akkor, ha kültéri falakról van szó. Mivel a falak sajnos a szabad ég alá esnek, nem tehetünk mást, minthogy megpróbálunk valahogy védekezni ezek ellen.

A folyamatosan nedves felületek például bomlásnak indítják a falfestéket, de egyben ideális táptalajt nyújtanak az algáknak, moháknak, gombáknak és mikroorganizmusoknak is. A növényi szervezetek zöld elszíneződést okoznak, a penészgombák megtelepedése pedig fekete pontokban fog jelentkezni a falakon. Ha pedig ezek egyszer behatolnak a felületbe, akkor csak nagy nehézségek árán fogunk tudni megszabadulni tőlük. A kültéri falak esetében olyan festéket kell választanunk, amely minden fent említett problémától megszabadít minket. Egy ideális homlokzatfesték taszítja a nedvességet, természetes fal szellőzést biztosít, hőszigetel és hosszú távon sem fakul meg, repedezik meg, vagy pattogzik le.

A homlokzatfesték alapvetően tehát két féle célt képes betölteni:

  • egy jól megválasztott színvilág klasszisokkal előnyösebb formába varázsolja otthonunk kinézetét,
  • nagyon hatékonyan védi a vakolatot a külső időjárási viszontagságokkal szemben, ezzel pedig az épület egész állagát megóvja.

Miben más egy homlokzatfesték, mint egy beltéri?

Gyakran merül fel kérdésként, hogy a beltéri falfesték vajon használható-e kültérre. Amennyiben vásároltunk már festéket, akkor biztosan feltűnt már, hogy lehet külön kapni beltérre és kültérre gyártott termékeket is. Ez a megkülönböztetés pedig nem véletlen, és a gyártók is azt ajánlják, hogy a címkén található utasításnak megfelelően járjunk el, ha festésről van szó. Habár mindkét típus tartalmaz színanyagot, az összetevőik már korántsem lesznek ugyanazok. Nem mellesleg a beltéri festékek olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek szinte szükségtelenek a kültéri használat esetén. Ilyen lehet a moshatóság, vagy a szuper fényes felület. A két festék típus tehát teljesen eltérő használatra és igénybevételre lett tervezve.

homlokzatfesték az időtálló megjelenésért
Homlokzatfesték vásárlása a cél? Ne felejtsen el szétnézni a Színvilág kínálatában!

A homlokzatfesték olyan környezet-specifikus adalékanyagokkal van ellátva, amelyek hosszú távú és tartós élettartamot biztosítanak. Használatukkal aligha kell tartani az időjárás viszontagságaitól, jóval kevésbé repedeznek meg, nem kell félni a koszolódástól, de még a rendkívül káros UV-sugárzás hatásaival szemben is ellenállóvá teszik a felületeket. A homlokzatfesték segít a nedvesség elleni védelemben, páradiffúzióval szemben is. Egy jól megválasztott termékkel nagyon eredményesen akadályozhatjuk meg a kondenzvíz behatolását, ezzel elkerülhetővé válik, hogy az összegyűlt nedvesség ledobja a festéket a falról. A legtöbb homlokzatfesték ezen kívül tartalmaz már olyan extra összetevőket is, mint a penészírtó tulajdonság. További plusz előny, hogy olyan speciális pigmentfestékkel vannak ellátva, amely segítségével a kültéri falak újrafestésére jóval ritkábban kerül majd sor. Ha kültéri falfesték felvitelébe kezdünk bele, akkor a homlokzatfesték lesz az, amivel tökéletes és tartós végeredményt kaphatunk. Ezáltal könnyedén elkerülhetjük azt a kellemetlenséget, hogy az újonnan lefestett falak idő előtt repedezésnek, fakulásnak induljanak meg.

A homlokzatfesték maradjon meg a kültéri falakra

A fentiekkel tehát reméljük, hogy sikerült pontot tenni az ügy végére, ámde vajon fordított esetben mi a felállás? A homlokzatfesték egyáltalán nem ajánlott beltéri használatra, a vásárlók viszont hajlamosak átsiklani e felett. Egy kültéri homlokzatfesték telis-tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek elnyűhetetlenebbé teszik a terméket az előnytelen elváltozásokkal szemben. Ilyen például a festék idő előtti repedezése, porladása. Ezek azonban szobahőmérsékleten már párolgásnak indulhatnak, ami egészségügyileg nagyon káros tud lenni a bent lakóknak. Természetesen találhatunk olyan terméket, ami univerzális, de minden esetben érdemes elolvasni a rajta lévő tájékoztatót.

Színvilág: a homlokzatfesték szakértője

Így tehát már jól láthatjuk, hogy a kültéri falak jóval több kedvezőtlen környezeti hatásnak vannak kitéve, mint a beltéri társaik. Az ellenállás fokozásához pedig minőségi homlokzatfesték beszerzésére lesz szükségünk.

A Színvilág webáruházában ehhez a legtökéletesebb helyen jár, hiszen homlokzatfesték típusok egész tárházát kínáljuk azoknak, akik tartós minőségben és gyönyörű fedésben gondolkodnak a kültéri helyszínek esetében is. Válogasson kedvére a Héra, 7016, Modakril és Thermotek márkák termékei közül, és rendelje meg otthona kényelmébe a kiválasztott festékeket!