Hogyan tároljam megmaradt beltéri falfestékeimet, és festőeszközeimet?

Amikor festésre kerül a sor, igyekszünk a lehető leggazdaságosabban eljárni, annyi festéket venni, amennyi pont elég lesz. Ez azonban nem mindig sikerül, ezért a megmaradt a beltéri falfesték megfelelő tárolást igényel.

Biztosítsuk az egyenletes hőmérsékletet

A festéket elsősorban olyan helyen tartsuk, ahol biztosított az egyenletes hőmérséklet. Nem szabad, hogy erős napfény vagy fagy érje, mivel ez nagyban rontja a minőségét. Ilyen hely például a garázs, vagy a fészer.

Tároljuk a kimaradt festéket hermetikusan lezárva

A beltéri falfesték szavatosságát hermetikus tárolással őrizhetjük meg. Fontos, hogy az adott tároló edény megfelelően legyen lezárva, ne érje levegő. Ha az eredeti doboza ezt lehetővé teszi, akkor abban is hagyhatjuk, de a széleit mindenképp tisztítsuk meg a használat során rácseppent festéktől, mert ha rászárad, gátolja a biztos lezárhatóságot.

Ha csak nagyon kevés beltéri falfesték maradt vagy az eredeti dobozában nem megoldható, akkor öntsük át egy jól zárható edénybe, üvegbe.
Minden lezárás előtt érdemes egy fóliát helyezni az adott tároló eszköz tetejére, ami biztosítja a légmentességet.

Ne feledkezzünk meg a festőeszközök megtakarításáról sem!

A festőeszközöket minden használat után egy törlőpapírral törölgessük le, hogy minél kevesebb festék maradjon rajta. Ezután alaposan mossuk ki és úgy helyezzük el száradni, hogy megtartsa az eredeti formáját.

A megfelelően megtisztított festőeszközzel később ismét könnyen dolgozhatunk.

Gondoskodjunk festőeszközeink megtakarításáról is!

Mit tegyek, ha nem akarom tárolni a kimaradt festéket?

A beltéri falfesték veszélyes hulladéknak minősül. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem szeretnénk tartogatni, semmiképp se öntsük ki a wc-be, lefolyóba és ne dobjuk a szemetesbe. Lehetőség szerint vigyük el a legközelebbi hulladékgyűjtőbe. Másik megoldásként odaadhatjuk ismerőseinknek vagy szervezetek, iskolák, óvodák számára, akik nagy hasznát vennék.

Még több érdekes cikket olvasna? Kattintson!